Cesta k dokonalému espressu Lavazza
Tento způsob přípravy je vhodný pro všechny, kteří mají rádi pravé a silné espresso. Moka konvičku má doma snad každý Ital a podle jejího prvního výrobce se jí někdy také říká Bialettka.
Příprava kávy v moka konvičce patří určitě k těm rychlejším a jednodušším způsobům, jak si uvařit espresso. V podstatě potřebujete jen čistou umytou konvičku, spíše teplejší vodu, nachystanou mletou kávu a sporák či vařič nastavený spíše na mírnější plamen. Celá příprava kávy vám tak zabere jen pár minut.
Káva pro moka konvičku musí být umletá trochu více nahrubo, než na espresso v pákovém kávovaru. Hrubost by se dala přirovnat k cukru krupici.
Množství kávy dejte takové, aby bylo sítko plné a zarovnané. Kávu v sítku však nijak neumačkávejte.
Moka express konvička se skládá ze tří částí. Spodní část slouží k nalití vody po určenou rysku. Dále má moka konvička sítko, které vložíme do spodní části s vodou a nadávkujeme do něj kávu. Poslední část konvičky našroubujete na spodní část, utáhnete a dáte vařit na plotnu. Ve spodní nádobce se začne voda ohřívat a vytvářet páru. Pára postupně vytlačuje vodu nahoru přes sítko (tudíž i přes namletou kávu uvnitř sítka) do vrchní části konvičky. Tam začíná z pístu postupně vytékat káva. Konvičku sundáme ze sporáku ve chvíli, kdy už z horního pístu neteče téměř žádná káva a můžeme servírovat.