VŠE O KÁVOVARU

Profesionální kávovar pracuje na několika různých principech. Pro Vás je důležité vědět, že pokud je dobře nastavený, espresso připravuje pod tlakem 9 barů a voda na espresso má okolo 90°C.
Tak jako u mlýnku, i u kávovaru se občas baristé dopouštějí chyb.

Opravdu důležitá je voda, která je napojená do kávovaru. Voda by měla být vždy zbavená různých látek a prvků, které se mohou snadno v kávovaru usazovat. Řada provozů používá změkčovač, který musí jednou za 14 dní zregenerovat solí. Praktičtější je ale cartridgový filtr, o který se nemusíte několik měsíců vůbec starat.
Často je v kavárnách možné vidět, že páky kávovaru leží na odkapávací desce, nebo úplně mimo kávovar. Páky kávovaru by měly být vždy nasazené (volně utažené) a nahřáté. Toto neplatí při delší odstávce kávovaru, zbytečně by se opotřebovávalo gumové těsnění.

Jedním z dalších hříchů je tryska špinavá od mléka, nebo od čokolády. Mléko se usazuje uvnitř trysky a může se tam zkazit. Proto trysku profoukněte před i po každém použití, a očistěte vlhkým hadříkem.

 

Kávovar by se měl každý večer čistit – jeho hlavy, páky, tryska, odkapávací deska atd. Vlastní očista a regenerace za použití čistící chemie nezabere denně více než 15 min., na kvalitě kávy se však projeví naprosto zásadně!

 

 

 

 

Lavazza na Australian Open 2018

 

Na grandslam do Austrálie se Lavazza náležitě připravila. Stánek kávy Lavazza měl dokonce dvě patra a p...