VŠE O KÁVOVARU

Profesionální kávovar pracuje na několika různých principech. Pro Vás je důležité vědět, že pokud je dobře nastavený, espresso připravuje pod tlakem 9 barů a voda na espresso má okolo 90°C.
Tak jako u mlýnku, i u kávovaru se občas baristé dopouštějí chyb.

Opravdu důležitá je voda, která je napojená do kávovaru. Voda by měla být vždy zbavená různých látek a prvků, které se mohou snadno v kávovaru usazovat. Řada provozů používá změkčovač, který musí jednou za 14 dní zregenerovat solí. Praktičtější je ale cartridgový filtr, o který se nemusíte několik měsíců vůbec starat.
Často je v kavárnách možné vidět, že páky kávovaru leží na odkapávací desce, nebo úplně mimo kávovar. Páky kávovaru by měly být vždy nasazené (volně utažené) a nahřáté. Toto neplatí při delší odstávce kávovaru, zbytečně by se opotřebovávalo gumové těsnění.

Jedním z dalších hříchů je tryska špinavá od mléka, nebo od čokolády. Mléko se usazuje uvnitř trysky a může se tam zkazit. Proto trysku profoukněte před i po každém použití, a očistěte vlhkým hadříkem.

 

Kávovar by se měl každý večer čistit – jeho hlavy, páky, tryska, odkapávací deska atd. Vlastní očista a regenerace za použití čistící chemie nezabere denně více než 15 min., na kvalitě kávy se však projeví naprosto zásadně!

 

 

 

 

Kalendář Lavazza 2017 - opět trochu netradičně

více