Cesta k dokonalém filtrované kávě Lavazza
V60 dostala název podle svého vzhledu – kónický tvar dripperu se 60 stupňovým úhlem. A stejně jako Chemex, i V60 vám zaručuje čistou kávu s plným tělem bez zbytečných usazenin, které způsobují hořkost kávy.
Tato japonská metoda příprava kávy pomocí keramického filtru – dripperu – je inspirována přípravou čaje. Průtok vody může být regulován díky otvoru uprostřed a speciálním vnitřním drážkám, které snadno odvádějí vzduch a tím je docíleno správné extrakce kávy.
Kromě dripperu, je vždy potřeba použít správný rozměr papírových filtrů, které důkladně proplachujeme. Pak už si nachystáme pouze náš oblíbený hrneček, kterým vložíme pod filtr a samozřejmě kávu.
Pro V60 potřebujeme kávu, která svou strukturou připomíná cukr krupici. Je to tedy stejná hrubost mletí kávy jako u Chemexu.
Na přípravu jedné porce kávy, tedy cca 200 ml, si připravte 12 g čerstvě umleté kávy. To odpovídá přibližně dvěma zarovnaným lžičkám.
Do dripperu vložte papírový filtr a nalijte přes něj krouživými pohyby horkou vodu, čímž namokříme filtr a zároveň ohřejeme hrníček. Vodu z hrníčku vylijeme a do filtru vložíme správnou dávku kávy a opět krouživými pohyby zalijte kávu horkou vodou, která by měla mít cca 93-94 °C. Vodu z konvičky nenalijeme naráz, ale postupně ve dvou krocích. Káva bude pomalu překapávat 3 minuty přímo do hrníčku, který umístíte pod dripper.