French press, plunger nebo melior?
Příprava kávy v konvičce French Press je známa už po mnoho let a v mnoha zemích se můžeme setkat s různými názvy pro ten jeden samý způsob přípravy kávy jako třeba Plunger či melior.
Kouzlo French Pressu spočívá v jeho jednoduchosti, kdy k přípravě kávy použijete konvičku se stlačovacím sítkem, horkou vodu (avšak ne vařící vodu!) a správně umletou kávu. Než do konvičky nadávkujeme kávu, ohřejeme ji trochou horké vody.
Káva pro French press by měla být umleta nahrubo. Ještě o něco víc než do moka konvičky. Říká se, že by měla káva připomínat zrnka mořské soli. A to proto, že extrakce trvá poměrně dlouho a my potřebujeme, aby se všechny složky kávy vylouhovaly rovnoměrně.
Na přípravu půl litru kávy použijte cca 30 g mleté kávy, což odpovídá přibližně 3 vrchovatým lžičkám.
Dle vašich chuťových preferencí a oblíbené velikosti šálku kávy pak snadno zjistíte, jaký poměr kávy je pro vás ten pravý.
Před dávkováním kávy nezapomene vymýt konvičku horkou vodou. Pak už přidáme požadované množství kávy dle toho, kolik porcí kávy připravujeme. Zalejeme horkou vodou, ideální teplota vody je mezi 92-96°C, a počkáme 3 minuty, během kterých dojde k ideálnímu louhování kávy. Kávu ještě jemně zamícháme lžičkou a poté už pomalu stlačujeme sítko dolů a kávu můžeme nalívat do hrníčků.