Džezva

Pokud si doma chcete připravovat pravou tureckou kávu, budete k tomu potřebovat malou džezvu. Jen v té můžete správně připravit tureckou kávu, která bude chutná a zdravá.

Cesta k dokonalé turecké kávě Lavazza

Tento způsob přípravy kávy patří mezi ty nejstarší a nejpůvodnější. Hojně se využívá hlavně v arabských zemích, ale i v Řecku.

Nádobka džezva pochází z Turecka a je známá také pod názvem Ibrik. Může být vyrobena z mosazu nebo mědi. A kromě sporáku, kávy a popřípadě cukru a koření je to vše co potřebujete k přípravě kávy.

Kávu na turecký způsob přípravy v džezvě nechte velmi na jemno umlít. Hrubost mletí by se u turecké kávy dala přirovnat k hladké mouce.

Na klasickou porci kávy dejte do menší džezvičky dvě lžičky jemně namleté kávy. Pokud máte větší džezvu, použijte větší dávku kávy.

Do džezvy nadávkujte dvě lžičky mleté kávy, pokud si připravujete jen jednu porci. Pak přidejte studenou vodu a zamíchejte. Džezvu položte na sporák a nechte ji ohřívat. Káva začne na povrchu postupně tvořit pěnu. Ve chvíli, kdy už skoro přeteče přes okraj, odstavte džezvu na chvíli ze sporáku. Po chvilce ji znovu můžete dát zpět. Tento proces opakujte třikrát. Třikrát tedy nechte kávu vzkypět. Jedině tak se z ní vylouhují všechny dobré a chutné látky.
Nezapomeňte, že turecká káva se v Turecku připravuje už přímo s cukrem a často se do ní také přidává kardamon, různé sirupy nebo alkohol.

play

Máte nějaký dotaz? Kontaktujte nás

tel +420 220 413 411
/\