Cesta k dokonalé filtrované kávě Lavazza
Chemex vynalezl německý chemik v USA už v roce 1941 a není to tedy výstřelek poslední doby v oblasti přípravy kávy, ale už pár desetiletí velmi oblíbený a elegantní předmět na přípravy kávy.
Abyste si připravili kávu v Chemexu, bude vás to stát trochu vyšší investici, než v případě moka konvičky či French Pressu. Na výběr máte z řady nejrůznějších designů, jedno ale zůstává stejné – typický kónický tvar nádoby. Ideální je mít po ruce čerstvě namletou kávu a speciální konvičku pro nalévání horké vody s úzkou a dlouhou hubicí. Vy si tak budete moct v klidu pohlídat správnou dobu extrakce. Nezbytností jsou také skládané papírové filtry, které je vždy nutné propláchnout horkou vodou.
U Chemexu nastavíme mlýnek na střední hrubost mletí tak, aby výsledná káva měla hrubost podobající se cukru krupici.
Při přípravě Chemexu je vhodné připravovat alespoň dvě porce kávy, nebo jeden větší hrnek kávy. Proto na 300 ml kávy doporučujeme použít 20 g mleté kávy, čili cca 2 vrchovaté lžičky.
Do horní části vložíme skládaný papírový filtr a nalijeme přes něj horkou vodu. Spodní částí zakroužíme, abychom ji ohřáli a vodu opatrně vylijeme, teď už nikoli přes filtr. Do filtru vložíme odměřenou dávku čerstvě umleté kávy a krouživými pohyby zalijeme pomalu horkou vodou (93-94 °C). Doba extrakce trvá cca 3-4 minuty a poté kávu můžeme ihned servírovat.