RISTRETTO

Tuto kávu si u nás zatím objednává jen málokdo, v Itálii pijí ristretto několikrát denně. Od klasického espressa se liší dobou extrakce a množstvím kávy v šálku.

 

Ristretto má zhruba okolo 20 ml a protéká pákou 18 vteřin. V malém šálku na espresso je množství kávy zhruba pod jeho polovinou. Je tedy ještě o trochu menší, než normální espresso. V šálku naleznete první, nejsilnější kávové extrakty, které v sobě obsahují minimum kofeinu. Ten se louhuje většinou až po 25 vteřinách.

 

Příprava ristretta je jinak naprosto stejná, jako je u espressa. Stejná dávka, tlak i teplota.

 

U espressa i ristretta jsou velmi podstatné také šálky. Pro italské espresso se doporučuje používat porcelánové šálky kónického tvaru, a to proto, že porcelán krásně drží teplotu a tvar má vliv na intenzitu aroma.

 

 

Kalendář Lavazza 2017 - opět trochu netradičně

více