Kolonizace rozšířila kávu z Arábie do celého světa
Vraťme se ale k historickým záznamům o rozšíření kávy po celém světě. Při válečných taženích ve 13. a 14. století byly z Etiopie kávové keře přeneseny nejspíše do Jemenu a tam dále kultivovány. Arabové si tento keř se zázračnými plody dlouho hlídali a vývoz zelených zrn kávy byl pod těžkými tresty zakázán, aby káva nebyla pěstována mimo Arábii. Což dělali zejména kvůli velkým příjmům, které jim obchod s kávou přinášel.
Díky holandským kolonizátorům pak doputovala káva do Indie a Ceylonu (1658) a poté i na Jávu (1697). Holandská Východoevropská společnost na konci 18. století v produkci kávy vytlačila arabskou konkurenci na druhé místo. Roku 1720 tajně převezl Francouz Chevalier Gabriel Mathieu de Clieu první kávovník na ostrov Martinique a zapříčinil tak pěstování kávy v celé Střední Americe.
Největším světovým producentem kávy je Brazílie, která získala první kávový keř okolo roku 1730 malou lstí svého šikovného důstojníka. Ten se dostal do přízně manželky panovníka ve Francouzské Guyaně a brazilská nadvláda v produkci kávy tak mohla začít.
O rozšíření kávovníku do ostatních oblastí světa se následně nejvíce zasloužili Angličané a Španělé, kteří zavedli pěstování kávy ve svých koloniích.