Problémy při přípravě kávy

Všichni to známe, ne vždy se nám podaří připravit prvotřídní espresso, na které se s radostí podíváme a pyšně ho neseme našim hostům.
Co stojí za možnými problémy při přípravě kávy a jak je řešit? Podívejte se.

Káva vytéká z páky příliš rychle,
a proto je crema příliš světlá

Může to být způsobeno:

  • teplota vody je pod 88°C,
  • tlak čerpadla je přes 9 atmosfér
  • hrubým namletím kávy,
  • nedostatečně stlačenou kávou,
  • dávka kávy je příliš malá.

 

Tento problém můžeme vyřešit:

  • zvýšením tlaku v bojleru,
  • snížením tlaku čerpadla,
  • zkontrolovat a vyčistit filtr,
  • zvýšíme dávku kávy,
  • umeleme jemnější kávu,
  • kávu více stlačíme.

Káva kape z páky,
a proto je crema příliš tmavá

Může to být způsobeno:

  • teplota vody je více než 98 °C,
  • tlak čerpadla je méně než 9 atmosfér,
  • káva je namleta velmi na jemno,
  • v páce je velká dávka kávy,
  • káva je příliš stlačena,
  • je ucpaný filtr.

 

Tento problém můžeme vyřešit:

  • snížením tlaku v bojleru,
  • zvýšením tlaku čerpadla,
  • zkontrolovat a vyčistit (vyměnit) filtr,
  • snížíme dávku kávy,
  • umeleme kávu více na hrubo,
  • kávu méně stlačíme.

V šálku zůstávají stopy po mleté kávě,
což může být způsobeno tímto:

  • otvory filtru jsou rozšířené,
  • zanesené těsnění nebo hrany filtru,
  • příliš jemné mletí kávy,
  • ucpané trysky.

 

  Tento problém můžeme napravit:

  • snížením tlaku čerpadla,
  • výměnou filtrů,
  • vyčištěním nebo výměnou trysek, popřípadě těsněním,
  • hrubším namletím kávy.

 

/\