PROBLÉMY PŘI PŘÍPRAVĚ KÁVY


Káva vytéká z páky příliš rychle, a proto je crema příliš světlá

 

Důvody:

  • teplota vody je pod 88°C,
  • tlak čerpadla je přes 9 atmosfér

  

  

 

Může to být způsobeno:

  • hrubým namletím,
  • nedostatečně stlačenou kávou,
  • dávka kávy je příliš malá.

 

Tento problém můžeme vyřešit:

  • zvýšením tlaku v bojleru,
  • snížením tlaku čerpadla,
  • zkontrolovat a vyčistit filtr,
  • zvýšíme dávku kávy,
  • umletím jemnější kávy,
  • více stlačit kávu.

   

 

 Káva kape z páky, a proto je crema příliš tmavá

  

Důvody: 

  • teplota vody je více než 98°C
  • tlak čerpadla je méně než 9 atmosfér 

  

  

  

Může to být způsobeno:
  • káva je namleta velmi na jemno,
  • v páce je velká dávka kávy,
  • káva je příliš stlačena,
  • je ucpaný filtr.
 
Tento problém můžeme vyřešit:
  • snížením tlaku v bojleru,
  • zvýšením tlaku čerpadla,
  • zkontrolovat a vyčistit (vyměnit) filtr,
  • snížíme dávku kávy,
  • umeleme kávu více na hrubo,
  • méně stlačit kávu.

 

  

V šálku zůstávají stopy po mleté kávě, což je způsobeno:

   

  • otvory filtru jsou rozšířené
  • zanesené těsnění nebo hrany filtru
  • příliš jemné mletí kávy
  • ucpané trysky

   

  

  

Tento problém můžeme napravit:

  • snížením tlaku čerpadla,
  • výměnou filtrů,
  • vyčištěním nebo výměnou trysek, popřípadě těsněním,
  • hrubším namletím kávy.

 

 

Lavazza na Australian Open 2018

 

Na grandslam do Austrálie se Lavazza náležitě připravila. Stánek kávy Lavazza měl dokonce dvě patra a p...