ESPRESSO

Tento lahodný, malinký a silný nápoj pochází z Itálie. Přestože se v této zemi káva nepěstuje, Italové vynalezli espresso a vymysleli také různé přístroje k jeho přípravě.

V českých kavárnách velmi často dostanete velký plný šálek, espresso se ale správně připravuje do malého hrníčku. Barista (odborník na přípravu kávy) by měl připravovat espresso podle přesných parametrů.

 

 

 

  

Dva parametry řídí za baristu kávovar – teplotu a tlak. Kávovar by měl udávat tlak 9 barů při přípravě espressa a teplota vody by se měla pohybovat okolo 88-95°C.

Barista musí dávat pozor na dávku kávy, která je podle daných parametrů 7 gramů. Některé kávy potřebují pro plnou chuť dávku trochu větší. Dále správný barista hlídá množství espressa v šálku, které se pohybuje mezi 25-35ml. V klasickém espressovém šálku je toto množství zhruba jeho polovina. Poslední parametr je doba extrakce - neboli louhování. U tohoto parametru často dochází k chybám. Dobu louhování - protékání vody přes umletou kávu v páce - ovlivňuje hrubost namletí. Ideální doba extrakce espressa je 20-30 vteřin. Bohužel s takovýmto espressem se zatím setkáme málokde.

Správné espresso poznáte už podle toho, jak začne vytékat z páky. Je to nádherný moment, kdy po pár vteřinách extrakce začíná do šálku téct hustá, tmavě hnědá tekutina. Je to emulze z různých olejů a dalších látek (tzv. crema). Espresso má na povrchu krásnou hnědou oříškovou barvu. Pěna na espressu je pružná a kompaktní. Pokud ji rozhrnete lžičkou, vrátí se nazpátek. Espresso má silné a intenzivní aroma, ve kterém naleznete spoustu různých vůní. Od pražených ořechů, mandlí, marcipánu, až po ovocné, květinové a medové vůně. Poté přichází na řadu chuť. Říká se, že espresso má svou plnou chuť a tělo. Můžete cítit ovocné, kyselkavé, oříškové až čokoládově hořké chuti. Každá káva chutná naprosto jinak, záleží na jejím původu, zpracování, ale hlavně také na stupni pražení.

Někdy můžete v kavárnách zaslechnout název pro italské espresso: piccolo. Pokud byste si však v Itálii objednali piccolo, nejspíš vám nebudou rozumět. Tento pojem je tedy v českých kavárnách používán nesprávně.

 

 

Kalendář Lavazza 2017 - opět trochu netradičně

více