SBĚR KÁVY

Uzrálé plody musí sběrači utrhnout v tu pravou chvíli. Kávové plody zrají překvapivě dlouho, 9-14 měsíců od odkvětu. Některé odrůdy kávovníků mají zralé plody tmavě červené, až do fialova, jiné odrůdy je mohou mít žluto oranžové. Všechny zrna nemusí dozrávat ve stejný čas, někdy to může trvat několik týdnů, než jsou všechny připraveny pro sklizeň. Klimatické podmínky se liší v každé zemi, a tak se období sklizně různě liší.

Plody kávovníků se sbírají buď ručně, nebo pomocí speciálních přístrojů, které zaručují rychlejší proces sběru.

 

Ruční sběr


Tento tradiční způsob, kdy sběrači otrhávají jeden plod za druhým, je nejlepší a často využívaný. Sběrači ví přesně, které plody už mohou utrnout, káva je tedy potom velmi kvalitní.

Ruční sběr zabírá hodně času, a to se odráží na ceně zelené kávy. Sběr kávy tvoří největší část výsledné ceny za zelenou kávu.


Mezi další možnost ručního sběru řadíme také tzv. stripping, kdy sběrači vezmou do ruky větev u kmene kávovníku s uzrálými plody a všechny je dlaní najednou utrhnou do koše. Tento způsob je rychlejší, ale není úplně šetrný k samotným rostlinám. Navíc ne všechny plody jsou stejně uzrálé.

 
 

Strojový sběr


Na velkých plantážích, které nejsou vysoko v horách a mají rovnou půdu, využívají zemědělci často strojový sběr. Speciální kombajn jezdí přes celé keře kávovníků a jeho radlice po stranách sbírají nejen uzrálé plody, ale i ty nezralé, stejně jako větve a listy. Strojový sběr má tu výhodu, že je velmi rychlý. Kávovníky ale poškozuje a zbytečně sbírá i plody, které ještě mohly zrát.

 

Lavazza na Australian Open 2018

 

Na grandslam do Austrálie se Lavazza náležitě připravila. Stánek kávy Lavazza měl dokonce dvě patra a p...