PĚSTOVÁNÍ KÁVY

Exotická rostlina kávovník patří do rodiny Rubiaceae, rod Coffea, který zahrnuje různé druhy rostliny (asi 66). Nicméně, pouze dva z nich se skutečně pěstují ve velkém měřítku a putují na trh: kávovník Arabica a kávovník Canephora, běžně nazývaný jako Robusta

Kávovník (Coffea) je stálezelený polotropický keř, původem z horských lesů Etiopie, nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů. Pěstuje se v Brazílii, Africe, na Madagaskaru, ostrově Cejlon, v Indii a Vietnamu. 

 

Ve volné přírodě může kávovník vyrůst až do výšky 3 až 15 m. Pro usnadnění sklizně se snaží pěstitelé ořezat rostliny do maximální výšky 3 m.

Kávovník vyžaduje teplé a vlhké podnebí se stálými teplotami mezi 18-28 °C. Keříky kávovníku se předpěstují v bavlněných obalech a po dosažení výšky cca 30 až 50 cm jsou pak vysazovány na plantážích, především na slabě kyselých, hlinitých píscích. Kvetou bílými voňavými a jasmínu podobnými květy, jež se rychle mění v zárodky plodů. První úrodu dává po dvou nebo třech letech růstu. 

Rostlina je citlivá na vítr, mráz a nadměrné teplo. Nejvhodnější pro pěstování kávy jsou sopečné půdy, protože jsou bohaté na dusík a humus.
 

 

Vlastní plod kávovníku je bobule velikosti 10 krát 5 mm se dvěma plochými semeny. Oplodí je ve zralosti jasně červené barvy, existují také rostliny se žlutým oplodím. 

 

Podrobnější analýza ukazuje, že třešeň se skládá z vnější části - slupky a dužiny, která uzavírá dvě semena neboli fazole. Z vnitřní strany jsou chráněny dalšími membránami: pergamenem a stříbrnou membránou (Silverskin).

 

 

 

 

 

Plody zrají 9 až 14 měsíců po odkvětu, na rostlině mohou růst květy i plody současně. Jeden keř plodí ročně zhruba dva a půl kilogramů zelených bobulí, ze kterých se získá po upražení necelý půl kilogram kávy. 

Káva náleží mezi nejhodnotnější světové vývozní komodity. V roce 2010 poskytovala v Africe, Asii a tropické Americe živobytí asi 125 milionům lidí a celosvětový obchod cca 80 miliard amerických dolarů.

 

Arabika

Tento druh kávy řadíme mezi ty kvalitnější a tvoří 75 % světové produkce. Roste většinou ve vyšších nadmořských výškách. Říká se, že čím výše káva roste, tím je kvalitnější. Má totiž delší dobu na uzrání. Arabika je více náročná na pěstování a je více náchylná na různé choroby.

Také ji napadají škůdci. Vyžaduje tedy celkově větší péči. První funkční sklizeň mívá až po několika letech – cca 4-5 let po zasazení.



Arabiky jsou zdravější, protože obsahují malé procento kofeinu. Každá její odrůda má svou specifickou a odlišnou chuť. V její chuti často najdete kyselejší a ovocné tóny.
Arabika se pěstuje ve Střední a Jižní Americe, dále také v Africe a severní Austrálii.

 

Robusta

Pokud nakupujete kávu běžně v potravinách, kupujete levnější a méně kvalitní Robustu. Můžete ji koupit v mleté, instantní ale i zrnkové podobě. Robusta roste v nižších nadmořských výškách a je mnohem méně náročná na pěstování. Nevyžaduje tolik péče jako Arabika a sklizeň má většinou dříve, první sklizeň už po 2 – 3 letech.

 

Proč se říká, že je Robusta méně kvalitní než Arabika?


Z několika důvodů. Obsahuje až dvakrát více kofeinu. Právě kvůli kofeinu kávu pijeme, aby nás povzbudila, ale pokud naše tělo dostává kofeinu přespříliš, může mu škodit.
Chuťově má každá Robusta velmi podobnou hořkou až zemitou chuť, která v ústech zůstává velmi dlouho. Někteří lidé mají tuto chuť rádi, jiní dávají přednost rozmanitým a příjemným chutím Arabiky.

Robusta se pěstuje částečně ve Střední Americe, Africe a hlavně v Asii. Mezi největší producenty Robusty patří Vietnam.

 

 

 

 

Lavazza na Australian Open 2018

 

Na grandslam do Austrálie se Lavazza náležitě připravila. Stánek kávy Lavazza měl dokonce dvě patra a p...