MLETÍ KÁVY

Mlýnek je velmi důležitá součást každé kavárny a baristé by měli svůj mlýnek dokonale znát, umět ho nastavit, ale také se o něj starat a pravidelně ho čistit.

U mlýnku dochází ve spoustě kavárnách i restauracích k několika chybám. Většina baristů má svůj mlýnek naplněný až po okraj zrnkovou kávou. Ta ale v násypce mlýnku zvětrává a rychle ztrácí svou čerstvost, proto bychom měli sypat do násypky vždy jen malé množství kávy a častěji doplňovat. Zrnková káva má tu vlastnost, že obsahuje různé tuky a oleje. Ty se ze zrn uvolňují a usazují se na násypce. Během několika hodin tam začnou žluknout. Proto je dobré zbytek kávy na noc nasypat zpět do pytle a násypku každý večer vyčistit.

Tuky zůstávají usazené i v mlecích kamenech. Některé mlýnky jdou jednoduše rozšroubovat a vyčistit. Kameny čistěte jednou za týden. U některých mlýnků není otevření tak jednoduché, je možné využít čistících granulí.

 

 

Starší typy mlýnků mají tzv. dávkovač. Kávu melte průběžně, tak aby v zásobníku nezvětrala. Freshové, neboli mlýnky grind on demand, dávkovač nemají, a melou vždy čerstvou dávku kávy přímo do páky, káva je tak vždy čerstvě namletá. 

U mlýnku je důležité vědět, jak ho nastavit. Hrubost umletí kávy totiž ovlivňuje průtok kávy z kávovaru. Mletí nastavujeme jednoduše tak, že si vyzkoušíme, jak nám káva teče. Pokud teče moc pomalu, déle jak 30 vteřin, je káva umleta příliš jemně. Pokud káva teče rychle, méně než 20 vteřin, je káva moc hrubá, mlýnek nastavte na jemnější mletí. 

Zrnková káva pohlcuje vlhkost a reaguje na změnu počasí, proto bohužel neexistuje jedno stejné nastavení mlýnku. Správný barista by měl mlýnek seřizovat každý den, někdy i několikrát.

 

 

Lavazza na Australian Open 2018

 

Na grandslam do Austrálie se Lavazza náležitě připravila. Stánek kávy Lavazza měl dokonce dvě patra a p...